.hu | .de

Paradontológia

A fogak és az őket beágyazó íny szoros kapcsolatban vannak egymással. A beteg fogak megbetegítik az ínyt, és ez fordítva is igaz, a beteg ínyben meglazulnak a fogak és idővel kihullanak.

A parodontozis kialakulásának több oka lehet, ezek közül a leggyakoribb az elégtelen fogápolás. /az eltávolítatlan lepedék és a fogkő az ínyt gyulladásossá teheti/, ugyanakkor a helyes fogápolás mellett az erőteljes fogmosás is okozhat fogínyvérzést, gyulladást. A gondos fogápolás mellett is alakulhat ki parodontozis az erre való hajlam, örökletes tényezők, fogcsikorgatás, szabályozatlan fogak, illetve rossz rágás miatt. Hormonális változások és egyes betegségek, valamint a helytelen táplálkozás is vezethet kialakulásához.
Paradentológia

Mit tegyünk tehát, ha az első jelek / fogínyvérzés, gyulladás, fognyaki érzékenység…/ jelentkeznek?

Haladéktalanul keressük fel fogorvosunkat, és a kezeléseket mielőbb meg kell kezdeni! A fogíny kezelése során első lépésben meg kell szüntetni a gyulladást okozó tényezőket, el kell távolítani a fogkövet. Sok esetben ez is elegendő, és javulást eredményez. Amennyiben viszont a gyulladás kiváltói baktériumok, antibiotikumos kezelés mellett a tasakokat ki kell tisztítani. A nagyon mély tasakok még speciális műszerekkel is nehezen tisztíthatók, ezért a teljes gyógyulás nem minden esetben érhető el. A legújabb és leghatékonyabb módszer a lézeres kezelés, amely helyi érzéstelenítés mellett történő fájdalommentes beavatkozás.

A parodontozis gyógyítása hosszadalmas, és a betegtől sok türelmet, kitartást igényel!
Gelg-Dent Fogászati rendelő Mosonmagyaróvár